Dwangsom wegens brand bij Thermphos

Informatie over de brand

Website PZC: 10 mei 2016

NIEUWDORP - Het dagelijks provinciebestuur heeft een voorwaardelijke boete opgelegd aan Van Citters Beheer, de onderneming die is opgericht om toezicht te houden op de sanering van de voormalige fosforfabriek Thermphos in Nieuwdorp.

Aanleiding is een brand die eind december uitbrak op het terrein van Thermphos. Oorzaak was een verstopte leiding in de fabriek. Die ligt stil sinds het faillissement in 2012. Om het op het terrein aanwezige fosfor te verwerken en af te voeren is een proefinstallatie gebouwd. Die maakt deels gebruik van de leidingen van de oude fabriek. Uit onderzoek naar de brand is gebleken dat het onderhoud en de inspectie daarvan niet meer op orde waren. Logisch omdat de fabriek stil lag, maar tegen de regels omdat de leidingen opnieuw worden gebruikt bij de verwerking van het gevaarlijke fosfor.

Inmiddels is geen sprake meer van een overtreding. Op advies van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland legt de provincie toch een dwangsom van 25.000 euro per overtreding op. Die wordt geïnd als zich weer een incident mocht voordoen.